Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verloop van logaritmische functies

Hallo

Mijn opdracht is: Bepaal a zodanig dat de grafieken van
f(x)=ln(abs(x)) en g(x)=1/8x2+a aan mekaar raken. Bepaal ook de coördinaten van de raakpunten.

Ik was dus al begonnen met mij te beperken tot de rechterkant van de x-as en ik wil dus a bepalen zodanig dat f(x)=ln(x) en g(x)=1/8x2+a elkaar raken in een punt. Vanwege de symmetrie van beide functies zal ik het andere raakpunt daar zo kunnen uit afleiden. Maar ik geraak nu dus al niet meer voort. Kunnen jullie mij op weg helpen?

Alvast bedankt!

Joke

Joke
3de graad ASO - zondag 3 oktober 2004

Antwoord

Je wilt dus a bepalen zo, dat f(x)=ln(x) en g(x)=1/8x2+a elkaar raken.
Voor raken is nodig:
f(x)=g(x) én f'(x)=g'(x)
Dit levert het volgende stelsel:
1) ln(x)=1/8x2+a en
2) 1/x=1/4x

2) is eenvoudig oplosbaar en levert je de x-coördinaat van het raakpunt.
M.b.v. 1) kun je dan a berekenen

hk
zondag 3 oktober 2004

 Re: Verloop van logaritmische functies 

©2001-2024 WisFaq