Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 27758 

Re: Pythagoreïsche tripels

Bedankt!, maar nog één klein vraagje : hoe werkt je naar deze fomule toe vanuit a2 + b2 = c2 ?

Bedankt

Bert
3de graad ASO - zaterdag 25 september 2004

Antwoord

Ik ga liever uit van b2=c2-a2 als je 't niet erg vindt!
Doe nu eens iets echt slims en kies :
c=p2+q2 en a=p2-q2
c2-a2=(p2+q2)2-(p2-q2)2=
(p4+2p2q2+q4)-(p4+2p2q2+q4)=4p2q2.
Dus b2=4p2q2, en dus b=2pq.
De kern zit 'm er dus in dat je iets echt slims moet doen!

hk
zaterdag 25 september 2004

©2001-2025 WisFaq