Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 27521 

Re: Bewijs

sorry er zat een klein foutje in de opgave mijn excuses... De jusite opgave is "De 2degraadsvgl x2-(a+c)x+ac-b2=0 heeft altijd oplossingen.bewijs." Sorry!

silke
2de graad ASO - zondag 19 september 2004

Antwoord

Dag Silke

Een foutje kan iedereen overkomen! Zoals gezegd moet de discriminant dus groter dan of gelijk zijn aan 0. De discriminant is:

D=(-(a+c))2-4*(ac-b2)
=(a+c)2-4*(ac-b2)
=a2+2ac+c2-4ac+4b2
=a2-2ac+c2+4b2

We weten dat x2+y2-2xy=(x-y)2 (zie hier), dus:

D=(a-c)2+4b2

De discriminant is de som van twee kwadraten. Omdat een kwadraat altijd groter dan of gelijk is aan nul, is ook de som van twee kwadraten altijd groter dan of gelijk aan 0. Hiermee is het bewijs geleverd.

Versta je?

Groetjes

Igor
zondag 19 september 2004

©2001-2024 WisFaq