Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 27341 

Re: Ellips ->raaklijn

Ik heb dat geprobeerd en ik kwam aan het volende:


E - 9x2 +16y2=144
- 9x2o+16x2o=144
- x2o=144/25


E - x2/(144/9) + y2/9=1

en dus

T - y-yo=m(x-xo)
- y + xo=(x-xo)
- y= -24/5+x


Maar dit klopt niet?? Wat doe nog fout? Kan iemand me verder helpen?

Alvast bedankt...

Sabine
3de graad ASO - dinsdag 14 september 2004

Antwoord

Je schrijft op de derde regel van je vraag dat x2 = 144/25 (ik laat het nulletje voor het gemak maar weg).
Daarna ga je 'raar' verder, want als je goed kijkt naar de zojuist gegeven vergelijking, dan zie je direct dat x = 12/5 of x = -12/5.
Maar dan weet je ook de bijpassende y-waarden, want y = -x.
Kortom: het raakpunt is er en je weet de helling. Dan weet je toch ook de vergelijking van de raaklijn?

MBL
dinsdag 14 september 2004

©2001-2024 WisFaq