Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gelijkheid aantonen

Kan iemand mij helpen ..? ik moet aantonen dat :

tan a = cot a - 2 cot 2a en
tan 5p/12 = 2 + Ö3

Tips enzo zijn zeer welkom !!!
Groetjes ,
Lien

Lien
3de graad ASO - zondag 5 september 2004

Antwoord

Gebruik de formules:
tan(x+y) = [tan(x)+tan(y)]/[1-tan(x)tan(y)],
tan(2x)= 2tan(x)/[1-tan2(x)] en
cot(x)=1/tan(x).

tan(a)=cot(a)-2cot(2a) kun je dan herleiden tot
tan(a)-1/tan(a)=-2/tan(2a)
dus
[tan2(a)-1]/tan(a)=-2/tan(2a)
dus
tan(a)/[tan2(a)-1]=-1/2tan(2a)
dus
2tan(a)/[1-tan2(a)]=tan(2a)
En dat klopt!

2) Gebruik
tan 5p/12=tan(3/4p-1/3p)

hk
zondag 5 september 2004

 Re: Gelijkheid aantonen 

©2001-2024 WisFaq