Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 26999 

Re: Re: Een vraagje van een toelatingsexamen Burgerlijk Ingenieur

maar het probleem is eigenlijk
dat ik niet kan weten dat b=3 aan de hand van die grafiek ... :s aangezien ik het algebraisch moet oplossen niet grafisch ...
sorry (het was een toetsvraag ...)

Dirk
3de graad ASO - woensdag 1 september 2004

Antwoord

Dit soort sommen gaat natuurlijk over de somregels.
Daarom ligt het voor de hand dat b 2,3 of 1/2 is!
b=1 zit er niet in.
Die derde machten wijzen sterk in de richting van b=3. Ook kun je zien dat de door jou gevonden formule voor 3 waarden van de tangens een asymptoot heeft: tan(x)=0, tan(x)=[WORTEL]3 en tan(x)=-[WORTEL]3, dus voor x=0, x=1/3[PI] en x=2/3[PI]. De periode is dus 1/3[PI]. Dus probeer je b=3 natuurlijk het eerst.

hk
woensdag 1 september 2004

©2001-2024 WisFaq