Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 26706 

Re: Een vraagje van een toelatingsexamen Burgerlijk Ingenieur

Hallo ,

ik heb deze oefening eigenlek nooit volledig kunnen oplossen
omdat ik dus vastzit na deze stap
(9tan2x - 3) / (tan3 - 3tanx)
ik zie niet goe hoe ik dit kan ontbinden... tot iets van de vorm a cot(bx) ..

Hartelijk bedankt.

Dirk
3de graad ASO - woensdag 1 september 2004

Antwoord

Je kunt cot(3x) herschrijven:
cot(3x)=cot(2x+x)=(1-tan(2x).tan(x))/(tan(2x)+tan(x))
Gebruik nu de formule tan(2x)=2tan(x)/(1-tan2(x)).
Invullen levert:
(1-2tan2(x)/(1-tan2(x))/(2tan(x)/(1-tan2(x))+tan(x))=
(1-3tan2(x))/(3tan(x)-tan3(x)) en dit is 1/3 deel van wat je hierboven opschrijft...
Dus a=3 en b=3

hk
woensdag 1 september 2004

 Re: Re: Een vraagje van een toelatingsexamen Burgerlijk Ingenieur 

©2001-2024 WisFaq