Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 25593 

Re: Bewijzen

Is het niet gewoon mogelijk om het zo onder elkaar te zetten

x^4+4x^3+6px^2+4qx+r
x^3+ 3x^2+9x+3

en dan te beredeneren: 6px^2 is al deelbaar door 3x^2 dus kan de p 1 zijn.

4qx is pas deelbaar door 9x als je het met 9 vermenigvuldigd dus q=9

en r is deelbaar door 3 als r=1

dan krijg je 1(9+3) = 12

Mag ik dit zo beredeneren?

Groetjes remco

Remco
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 25 augustus 2004

Antwoord

Nee dat mag je zo niet doen.
Je laat b.v. die x4 gemakshalve even weg.

De vierdegraadsvorm is deelbaar door de derdegraadsvorm als
(x+a)(x3+3x2+9x+12) na uitwerken de vierdegraadsvorm geeft.
Haakjes uitwerken levert:
x4+(3+a)x3+(9+3a)x2+(3+9a)x+3a en dit moet voor alle x gelijk zijn aan x4+4x3+6px2+4qx+r, dus moeten de afzonderlijke coefficienten gelijk zijn.

Conclusie
3+a=4
9+3a=6p
3+9a=4q
3a=r

Uit 3+a=4 volgt a=1, dit invullen levert:
12=6p
12=4q
3=r

dus
p=2
q=3
r=3

hk
woensdag 25 augustus 2004

 Re: Re: Bewijzen 
 Re: Re: Bewijzen 

©2001-2024 WisFaq