Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Construeren doorsneden

Gegeven is balk OABC.DEFG, met:
AB = 8
BC = 4
OD = 4

M is het midden van DG. P lig op ribbe AB (AP = 1/4AB) Q lig op ribbe EF (EQ = 3/4EF). Theoretisch zouden de lijnen EM en PQ twee evenwijdige vlakken bepalen. Kunt u mij aangeven hoe ik deze vlakken construeer in de balk ?
B.v.d.

Dirk
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 augustus 2004

Antwoord

Noemen we de gezochte evenwijdige vlakken V (door EM) en W (door PQ).
We weten:
- twee vlakken die een punt gemeenschappelijk hebben, hebben een lijn door dat punt gemeenschappelijk;
- twee evenwijdige vlakken die gesneden worden door een derde vlak, hebben evenwijdige snijlijnen.
q26497img1.gif
De vlakken V en W worden gesneden door het vlak DEFG.
EM is dus evenwijdig met een lijn in W door Q.
Die lijn kan dus getekend worden (QR).
W snijdt de evenwijdige vlakken EFGD en ABCO. De snijlijnen (wo. QR) zijn dus evenwijdig.
De snijlijn van W met ABCO kan dus getekend worden (geeft PS).
Maak zelf het vlak W af.
Het vlak ABFE snijdt de evenwijdige vlakken V en W.
De snijlijn van V met dat vlak is dus evenwijdig met PQ en gaat door E (geeft EN).
ABCO snijdt V en W in evenwijdige lijnen; dat feit geeft de lijn NO...
(Gaat die snijlijn inderdaad door O?)
Maak nu zelf het vlak V verder af.

dk
dinsdag 10 augustus 2004

 Re: Construeren doorsneden 

©2001-2024 WisFaq