Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rationale getallen

Hallo team wisfaq,

Zij x een natuurlijk getal en x=(1/2){n+sqrt((n^2)+4)},
de kettingbreukontwikkeling van x is x=[n,n,n,....].
Ik wil graag de volgende twee feiten bewijzen:

1.de convergenten van x worden gegeven door
{u_(k+1)/u_k}(k=1 tot oneindig), met {u_k} de rij die gefenieerd is door
u_o=o, u_1=1, u_k=au_(k-1)+u_(k-2) voor k=2.
Als ik de convergenten van x uitschrijf zie ik inderdaad dat die voldoen aan bovenstaande uitdrukking , maar ik begrijp niet hoe ik dit formeel en hard bewijzen moet. Waarschijnlijk met inductie, maar ik begrijp niet hoe ik dat hier gebruiken moet.

2. Voor elke (epsilon)e0 zijn er maar eindig veel rationale getallen p/q zodat
|x-(p/q)| 1/{sqrt(n^2+4)+e*q^2}


Vriendelijke groeten en dank,

Viky

viky
Student hbo - vrijdag 30 juli 2004

Antwoord

Hallo,

(de eerste x in de vraag moet een n zijn, en de a in de definitie van uk moet ook een n zijn)

Volgens mathworld bestaat er een snelle manier om de n-de convergent te berekenen, namelijk vergelijking 3 op die pagina. Natuurlijk zijn alle ai in dit geval gelijk aan n.

Bereken nu eens de m-de convergent, noem die Cm.
Ontwikkel daarvoor de determinant in de teller, volgens de eerste rij. Er komen twee termen: de eerste is n maal de noemer; de tweede is een soortgelijke determinant, maar één rang kleiner dan die in de noemer. Die tweede term gedeeld door de noemer is dus juist het omgekeerde van Cm-1.

Dus: Cm = n + 1/Cm-1

Je kan hier dus inderdaad inductie toepassen:
stel dat Cm-1=um/um-1

dan Cm = n + 1/Cm-1
= n + 1/(um/um-1)
= n + um-1/um
= (num + um-1)/(um)
= um+1/um

(je moet hier wel een beetje opletten wat je de n-de convergent noemt: is n de eerste of de nulde en zo, maar dit bewijs kan je hoedanook gebruiken)

Voor de tweede vraag heb ik eerlijk gezegd absoluut geen idee. Uit het ongerijmde werken lijkt de meest logische manier om aan te tonen dat er slechts eindig veel p/q zijn, maar hoe je dat concreet moet aanpakken? Of ken je misschien een andere eigenschap over kettingbreuken die ook iets zegt als 'er zijn slechts eindig veel rationale getallen...'? If so, is het waarschijnlijk dat je dat moet gebruiken.

Groeten,
Christophe.

Christophe
zondag 1 augustus 2004

 Re: Rationale getallen 

©2001-2025 WisFaq