Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 26102 

Re: Waarom lukt het mij met die 2de methode niet?

we berekenen toch In/ / deze schuine streepjes stellen nu even de absoluutstreepjes voor (normaal rechte streepjes) en de absoluute waarde van een getal is toch altijd positief dus als ik mijn redenering volg krijg ik 2.77259 en dus 6.43775-2.77259=3.66516 waar ga ik de mist in?

Bert
Overige TSO-BSO - vrijdag 9 juli 2004

Antwoord

Je moet ln|x| berekenen en niet |ln(x)|.

Het verschil is het volgende.
Bij ln|x| neem je de absolute waarde van x en daarna neem je de logaritme. Deze logaritme zelf kan wel negatief zijn.
Bij |ln(x)| neem je de absolute waarde van de logaritme en dit is hier niet de bedoeling.

ln|5| = 1.60944
ln|-5| = ln|5|

ln|0.5| = -0.69315

Dus : men kan enkel de logaritme berekenen van positieve getallen, maar de logaritme zelf kan negatief zijn.

Als 0 |x| 1 is ln|x| 0
Als |x| 1 is ln|x| 0

LL
vrijdag 9 juli 2004

©2001-2025 WisFaq