Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Complexe uitkomst van een machtsverheffing

Hoe bereken ik zonder gebruik te maken van de goniometrische vorm de 3 uitkomsten van Z^5=-32 ?

Thomas
3de graad ASO - donderdag 8 juli 2004

Antwoord

dag Thomas,

Ik weet niet goed wat je bedoelt met de goniometrische vorm, maar er zijn wel 5 uitkomsten in plaats van 3.
De oplossingen liggen in het complexe vlak en vormen een regelmatige vijfhoek.
q26085img1.gif
Je kunt ze dan bijvoorbeeld meetkundig bepalen, als je dat leuk vindt.
Ik zou eerlijk gezegd toch gewoon de standaardmethode toepassen:
z5 = -32 = 32·ep
dus de modulus van z is de vijfdemachtswortel van 32, dus 2,
en het argument van z is (p + k·2p)/5,
voor k = 0, 1, 2, 3, 4
zk = 2·ei·(p + k·2p)/5
Voor k=0 vind je zo z0 = -2
De andere waarden van k corresponderen met de andere hoekpunten van de vijfhoek.
groet,

Anneke
donderdag 8 juli 2004

 Re: Complexe uitkomst van een machtsverheffing 

©2001-2024 WisFaq