Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekening percentage, grenswaarde, gemiddelde en standaardafwijking

Hoe bereken ik de volgende sommen?

- Bereken voor de normaal verdeelde variabele V de volgende percentages.
a. P(V33,5|m=25,0 en s=9,5)
b. P(18,7V33,5|m=25,0 en s=9,5)

- Bereken voor de normaal verdeelde variabele V de grenswaarde g als:
a. P(Vg|m=250 en s=75)=12,45% (=0,1245)
b. P(Vg|m=123 en s=12)=36,43% dus P(Vg)=63,57%

- Bereken voor de normaal verdeelde variabele V het gemiddelde m als:
a. P(V5,7|m=? en s=1,2)=34,56% (=0,3456)
b. P(V950|m=? en s=123)=2,39% dus P(V950)=97,61%

- Bereken voor de normaal verdeelde variabele V de afwijking s als:
a. P(V¡Ü5,6|m=12,6 en s=?)=5,42% (=0,0542)
b. P(V999|m=863 en s=?)=29,87% dus P(V999)=70,13%

Jessic
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 20 juni 2004

Antwoord

Ik neem aan dat je de berekeningen met een grafische rekenmachine mag/kunt maken. Zo niet, dan wordt het verhaal iets anders, maar dan laat je het maar even weten.

a) Tik in Normalcdf(-10000,33.5,25,9.5) en druk op Enter.
Ter verduidelijking: normalcdf vind je onder de knop distr en het getal -10000 is nogal willekeurig gekozen. Het moet een behoorlijk negatief getal zijn, want in theorie bedoel je -oneindig.

b) Volmaakt analoog: NormalCdf(18.7,33.5,25,9.5) gevolgd door Enter.

Voor de overige vragen kun je steeds dezelfde strategie volgen. Ga naar je Y-scherm (waar je normaal functies invoert) en laat op de plaats van Y1 komen NormalCdf (gaat weer via de Distr-knop).
Vul de regel aan met de getallen -100000, X , 250, 75
Als je nu een tabel laat maken door de rekenmachine, dan komt het er eigenlijk op aan om het getal 0,1245 in de tabel te vinden. Omdat dat soms lastig zoeken is, kun je het volgende doen. Zet in Tablesetup de Indpnt (voorlaatste regel) van auto op ask en maak nu weer een tabel. Door nu zelf een waarde in te tikken, krijg je meteen de bijbehorende kans. Je ziet dan direct of je in de buurt komt van de 0,1245. Door wat herhalingen van deze actie kun je vrij eenvoudig de juiste X (= g ) vinden.

Een andere mogelijkheid is om als tweede functie in te voeren 0,1245 en dan met Intersect het snijpunt van de twee ingevoerde grafieken te laten bepalen. Ik kreeg als waarde 163,5
Neem op de y-as overigens een beetje aangepaste schaal. Omdat het over slechts 0,1245 gaat kun je de y bijvoorbeeld laten lopen van 0 tot 0,2. Doe je dat niet, dan is er niks mis, maar je ziet niets op het scherm gebeuren.

Kijk nu eerst even of je de instructie kunt volgen en of je de juiste antwoorden eruit krijgt.
Zo niet? Kom even terug.

MBL
zondag 20 juni 2004

 Re: Berekening percentage, grenswaarde, gemiddelde en standaardafwijking 

©2001-2024 WisFaq