Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 25213 

Re: Partijen machineonderdelen en controleurs

Bedankt dat u mijn vraag heeft beantwoord, maar ik heb op school dat (5 boven 2) nog nooit gehad, is er nog een andere manier op deze vraag op te lossen. Ik zit nu in 4 vwo kunt u deze vraag dan wat uitgebreider uitleggen. Alvast bedankt, groeten

Tommy
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 juni 2004

Antwoord

Hallo Tommy,

D = het onderdeel is defect
G = het onderdeel is niet defect

Het aantal verschillende rijtjes dat je kunt maken met twee keer de letter 'D' en drie keer de letter 'G' is gelijk aan 10. Dit aantal kun je vinden door het uitschrijven van de rijtjes of door middel van een berekening.

Bij vraag a) is de kans op het rijtje 'DDGGG' gelijk aan 0,2.0,2.0,8.0,8.0,8 = 0,02048. De andere rijtjes hebben dezelfde kans. De kans op precies twee defecte onderdelen = 10.0,02048 = 0,2048

Bij vraag b) is de kans op het rijtje 'DDGGG' gelijk aan 100/500*99/499*400/498*399/497*398/496 =0,02053 Ook hier geldt dat de andere rijtjes dezelfde kans hebben.
De kans op precies twee defecte onderdelen is nu = 10.0,02053 0,2053

Zie n boven k

wl
donderdag 10 juni 2004

©2001-2024 WisFaq