Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partijen machineonderdelen en controleurs

Er zijn 5 partijen met elk 100 machineonderdelen. In elk van deze partijen is 20% van de onderdelen ondeugdelijk.
Controleur A neemt een steekproef door uit elke partij 1 onderdeel te trekken.
a) Bereken de kans dat van de getrokken 5 onderdelen er precies 2 ondeugdelijk zijn.

Controleur B doet het anders. Zij doet de 5 partijen bij elkaar en neemt daarna uit de 500 onderdelen 5 exemplaren. Ze beweert dat dat niets uitmaakt.

b) ga na of zij gelijk heeft door ook in dit geval de kans te berekenen dat er precies twee ondeugdelijke exemplaren in de steekproef zitten.

Alvast bedankt, groeten

tommy
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 juni 2004

Antwoord

Hallo Tommy,

Bij vraag a) is de kans =(5 boven 2)*0,22.0,83=0,2048
Bij vraag b) is de kans =(100 boven 2).(400 boven 3)/(500 boven 5)0,2053

Deze twee kansen zijn dus niet gelijk.Wanneer je de kansen in een of twee decimalen nauwkeurig moet berekenen dan maakt het niets uit.

wl
donderdag 10 juni 2004

 Re: Partijen machineonderdelen en controleurs 

©2001-2024 WisFaq