Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 23987 

Re: Verband tussen GGD en KGV

Hallo,

al eerder heb ik een vraag gesteld over het verband tussen ggd(a,b,c) en kgv(a,b,c). Jullie hebben mij toen op weg geholpen door het verband te geven tussen ggd(a,b) en kgv(a,b). Daarom wilde ik even controleren of ik het juiste verband gevonden heb. Mijn verband is tussen ggd(a,b,c) en kgv(a,b,c):
ggd(a,b,c)= (a · x) : kgv(a,b,c). Hierbij is x b of c. Is deze formule juist of kan die nog vereenvoudigd worden? Kunt u mij dit a.u.b. laten weten? Al vast bedankt.

Groet,

Lars

Lars P
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 mei 2004

Antwoord

dag Lars,

Nee, deze formule gaat lang niet altijd op.
De juiste formule is een stukje ingewikkelder.
Kijk bijvoorbeeld naar de getallen:
a=60, b=12, c=15.
ggd(a,b,c) = 3
kgv(a,b,c) = 60

Om de formule te ontdekken (wat bij nader inzien nog niet meevalt!) kun je kijken wat er gebeurt als je a, b en c met elkaar vermenigvuldigt, en dat te vergelijken met kgv(a,b,c).
Je zou dan het volgende kunnen zien:
q24149img1.gif
Misschien zijn er nog andere formules te bedenken, maar voor elke formule moet in ieder geval een soort evenwicht bestaan tussen a, b en c. Geen enkele van deze mag een 'aparte' rol vervullen, zoals in jouw voorbeeld.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
groet,

Anneke
dinsdag 18 mei 2004

©2001-2024 WisFaq