Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 23498 

Re: Vierdegraads functie met parameter

tot nu toe heb ik steeds de kromme berekent bij een functiereeks zoals 6x^4+3px^3-7, waarbij ik onderdeel b steeds variabel maak. kan ik, als ik onderdeel a variabel maak (dan krijg je dus 6px^4+3x^3-7), ook de kromme berekenen die door alle toppen gaat? zo ja; hoe dan, want ik kom er zelf maar niet uit.

Rob
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 mei 2004

Antwoord

Beste Rob,

Het idee blijft hetzelfde. Via de afgeleide vind je een uitdrukking van p in x. Die substitueer je in de oorspronkelijke kromme, en je hebt de vergelijking.

Dus d/dx 6px4+3x3-7 = 24px3+9x2 = 3x2(8px+3).

De x2 geeft geen toppen, dus 8px+3=0 moet de toppen leveren, oftewel p = -3/8x. Substitueren maar in 6px4+3x3-7 en je hebt de vergelijking voor de kromme.

FvL
dinsdag 4 mei 2004

 Re: Re: Vierdegraads functie met parameter 

©2001-2024 WisFaq