\require{AMSmath} Vierdegraads functie met parameter Hoe kan ik het functievoorschrift vinden de grafiek die door de toppen gaat van de volgende functie:fp(x)=6x4+3px3-7 Rob Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 1 mei 2004 Antwoord Je kunt met de afgeleide bepalen welke x-waarde hoort bij de top. Dus afgeleide bepalen, de afgeleide nul stellen en oplossen.Dit blijkt x=-3/8p te zijn...De y-coördinaat die daar bij hoort is -81/2048p4-7.Dus de toppen voldoen aan (-3/8p,-81/2048p4-7)De vraag is dan welk functievoorschrift daar dan bijhoort. Het zal iets moeten worden als g(x)=ax4-7. Invullen van de coördinaten levert a=-2 op.Dus:g(x)=-2x4-7Met onderstaand applet kan je dat makkelijk controleren de schuifbalk van a te verschuiven.Probeer het maar eens... WvR zaterdag 1 mei 2004 Re: Vierdegraads functie met parameter ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe kan ik het functievoorschrift vinden de grafiek die door de toppen gaat van de volgende functie:fp(x)=6x4+3px3-7 Rob Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 1 mei 2004
Rob Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 1 mei 2004
Je kunt met de afgeleide bepalen welke x-waarde hoort bij de top. Dus afgeleide bepalen, de afgeleide nul stellen en oplossen.Dit blijkt x=-3/8p te zijn...De y-coördinaat die daar bij hoort is -81/2048p4-7.Dus de toppen voldoen aan (-3/8p,-81/2048p4-7)De vraag is dan welk functievoorschrift daar dan bijhoort. Het zal iets moeten worden als g(x)=ax4-7. Invullen van de coördinaten levert a=-2 op.Dus:g(x)=-2x4-7Met onderstaand applet kan je dat makkelijk controleren de schuifbalk van a te verschuiven.Probeer het maar eens... WvR zaterdag 1 mei 2004
WvR zaterdag 1 mei 2004
©2001-2024 WisFaq