Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunt

heeeeeej wisfaq,

Gegeven y=|x|-(1/x)
Voor welke aÎ snijdt de lijn y=ax de grafiek loodrecht?

Hoe kan ik dit aanpakken?

Bedankt!

Fleur
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 5 april 2004

Antwoord

Sommen met absolute waarden kun je het best eerst opsplitsen:
y=x-1/x als x0
y=-x-1/x als x0.

Verder snijden twee grafieken elkaar loodrecht als in het snijpunt geldt dat het product van de hellingen gelijk is aan -1.
Voor x0 geldt dan:
x-1/x=ax Ù(1+1/x2)*a=-1
Voor x0 geldt dan
-x+1/x=ax Ù (-1+1/x2)*a=-1
Los nu beide stelsels op. (let op het domein)

hk
maandag 5 april 2004

 Re: Snijpunt 

©2001-2024 WisFaq