Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 21966 

Re: Exponentieel

Waarom mag g niet negatief zijn? En wat wordt er bedoeld met deze zin: Want als de functie overal (voor alle reële getallen) wil gedefinieerd zijn, bestaat het beeld van bv. 1/2 ( = vierkantswortel) niet.

Lisann
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 24 maart 2004

Antwoord

De functie is voor alle reële getallen gedefinieerd als we voor elke x-waarde een beeld kunnen vinden.

De functie y=2x is overal gedefinieerd want voor elke x-waarde bestaat een beeld.
Bv. voor x=3 is het beeld 23=8
Voor x=-5 is het beeld 2-5=1/32
Voor x=1/2 is het beeld 2(1/2) = Ö2
Merk op dat met een grotere x-waarde een groter beeld overeenkomt, dus de functie is stijgend.

De functie y=(1/3)x is overal gedefinieerd want voor elke x-waarde bestaat een beeld.
Bv. voor x=3 is het beeld (1/3)3=1/27
Voor x=-5 is het beeld (1/3)-5= 35 = 243
Voor x=1/2 is het beeld (1/3)(1/2) = Ö(1/3) = 1/Ö3
Merk op dat met een grotere x-waarde een kleiner beeld overeenkomt, dus de functie is dalend.

Nu nemen we een negatieve g, bv. de functie y=(-4)x.
Voor x=1/2 is het beeld (-4)(1/2) = Ö(-4) en dit heeft geen betekenis in de verzameling van de reële getallen.

Dus de functie y=(-4)x heeft geen beeld voor x=1/2 omdat de vierkantswortel uit negatieve getallen niet bestaat. Daarom sluiten we negatieve waarden voor g uit.

LL
woensdag 24 maart 2004

 Re: Re: Exponentieel 
Re: Re: Exponentieel

©2001-2024 WisFaq