Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 2921 

Toepassingen van het getal e in de economie

Ik vind dat het getal e hier heel goed wordt uitgelegd, maar toch heb ik een vraag: wordt e ook gebruikt in de economie. Zo ja, kunt u enkele voorbeelden opnoemen?

Lianne
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 19 februari 2004

Antwoord

Hoi Lianne

Het voornaamste gebruik is bij tijdreeksen (voorbeeld het Bruto Binnenland Product bekijken sinds 1960). Wanneer economen iets onderzoeken over een langere periode is er bijna steeds een tijdseffect (vb de prijzen stijgen door de inflatie met een percentage). Om hier verder mee te kunnen werken willen economisten de gegevens dan wiskundig omzetten door er het functievoorschrift van te bepalen via regressie. De bekomen functie heeft dan doorgaans de vorm yt = a·eb·t. Een andere toepassing is het groeimodel van Malthus.

Verder is het ook van belang bij continue intrest. Intrest kan op jaarbasis, maandbasis en dagbasis berekend worden, maar evengoed continu (dit is doorlopend - dus eigenlijk elke fractie van een seconde - en de optimale manier om intrest te berekenen). De formule voor continue intrest is: bedrag na n jaar = bedrag in het begin · ei·n. Bvb de intrest is 10% en je spaart 100 euro gedurende 1 jaar. Dit geeft dan 100 · e0,1·1 = 110,5170918 euro.

Groetjes,

tg
donderdag 19 februari 2004

©2001-2024 WisFaq