Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 20232 

Re: Inhoud omwentelingslichaam

Bedankt voor je antwoord maar ik zou er graag nog even op terug willen komen.
Er staat namelijk in mijn boek dat je de inhoud van een omwentelingslichaam zo kunt berekenen:
I=pòvan a tot b ((f(x))2-(g(x))2)dx

Met deze manier kom ik op het volgende:
I= pòvan 0 tot 3 ((x2-2x)2-(-x2+4x)2)dx
(x2-2x)2= x4-4x3+4x2
(-x2+4x)2= x4-8x3+16x2
I= pòvan 0 tot 3 (x4-4x3+4x2)-(x4-8x3+16x2)dx
I= pòvan 0 tot 3 (-4x3-12x2)dx=
p[-x4-4x3]van 0 tot 3= p(-81+108)= 27p

In het boek staat dat het 28 1/15 p moet zijn. wat nu??
Zou je me nog een keer kunnen helpen? Thanks

Amy
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 februari 2004

Antwoord

Hoi Amy,

Twee opmerkingen naar aanleiding van je berekeningen.
Allereerst, welke grafiek (f of g) ligt boven? Volgens mij liggen ze nl omgedraaid, en is de bovenste (-x2 + 4x). Draai in je berekening f en g dus om.
Ten tweede moet je goed opletten welke grenzen je neemt voor de integraal. De onderste grafiek snijdt de x-as nl in het punt (2,0). Neem hierom de integraal met grenzen 2 en 3.

In totaal wordt het dan:
I = p (ò30 -x2 + 4x dx - ò32 x2 - 2x dx).
Even rekenen en er komt inderdaad 281/15p uit!

Succes!

Erica
zondag 15 februari 2004

©2001-2024 WisFaq