Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken de continuïteit

Voor wiskunde hebben we gisteren een taak gekregen waar ik helemaal niets van begrijp.

y=SGN(2x+1)=f(x)

en SGN(x)=1 als x0
=-1 als x0

Bereken of deze functie continu is in 2.

Ik weet wel hoe je de continuïteit van een functie moet bereken, maar ik weet helemaal niet hoe de grafiek van f er uit ziet.

Weten jullie dat misschien?

Alvast bedankt,

Stef
3de graad ASO - zaterdag 14 februari 2004

Antwoord

Beste Stef,

Meer informatie over de sign(um)-functie kun je vinden bij Mathworld. Daar staat ook nog dat sgn(0) = 0.
Wanneer is f(x)=2x + 1 kleiner dan 0, want dan is de functiewaarde -1? Dus f(x)0 Û 2x+10 Û 2x-1Ûx-1/2. Dus sign(f(x)) = -1 voor f(x)0, dus voor x Î ¬,-1/2.
Wanneer is f(x)=0 want dan is sign(f(x)) = 0?
2x+1=0 Û 2x=-1 Û x=-1/2. Dus sign(f(-1/2)) = 0.
En wanneer is f(x)0, dan is sign(f(x)) = 1, natuurlijk voor 2x+10 Û 2x-1 Û x-1/2. Dus sign(f(x))=1 voor x Î -1/2,®.

Hieronder zie je een plot van de grafiek gemaakt met Maple.
q20239img1.gif

Groetjes,

Davy.

Davy
zaterdag 14 februari 2004

 Re: Bereken de continuïteit 

©2001-2024 WisFaq