Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 3851 

Re: Oplossen van een probleem

De oplossing is nu gevonden door de 2 functies te verenvoudigen naar 1 functie met 2 onbekenden. Gelukkig is deze functie, met de voorwaarde van gehele getallen, simpel te vinden, maar is er ook een duidelijke wiskundige oplossing?

Ik heb mijn hoofd er 1 hele dag over gebroken en heb de functie naar wel 10 andere omgeschreven en kwam o.a. te de oplossing:

x=80 y=20 z=0

80·1/2 + 20·3 + 0·10 = 100
40 + 60 + 0 = 100

Is het dus op te lossen zonder te gokken?

Dank u

bjorn
Iets anders - donderdag 12 februari 2004

Antwoord

De voorwaarde dat het om positieve gehele getallen gaat is een noodzakelijke voorwaarde om een stelsel van 2 vergelijkingen met 3 onbekende op te lossen. Als x, y en z reële getallen zijn levert het stelsel als oplossing (waarschijnlijk) een lijn in R3, een oneindig aantal oplossingen dus.

Overigens zijn Diophantische vergelijkingen (vergelijkingen waarbij een oplossing in gehele getallen moet worden gevonden) nog wel een interessant onderwerp.

WvR
zaterdag 14 februari 2004

©2001-2024 WisFaq