Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Diophantische vergelijking

Hoe los ik op:
0,5 x + 3 y + 10 z = 100 en x + y + z = 100 waarbij x,y,z gehele en positieve getallen zijn

Thomas
Iets anders - woensdag 10 juli 2002

Antwoord

Normaal zou je deze (nog) niet op kunnen lossen. In het geval van 3 (algemeen: n) onbekenden heb je ook 3 (algemeen: n) vergelijkingen nodig om het eenduidig op te kunnen lossen.

Maar omdat over het gehele positieve getallen gaat kan je dit probleem ook zonder derde vergelijking oplossen.

q3851img1.gif

De 'grap' zit in 5y+19z=100. Omdat y en z gehele getallen zijn moet z wel 5 zijn, anders kom je nooit op honderd uit. Dus z=5, dan is y=1 en moet x=94 (samen honderd).

Zie Dieren en euro's vergelijking

WvR
donderdag 11 juli 2002

Re: Oplossen van een probleem

©2001-2024 WisFaq