Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 5887 

Re: Delen van machten

hoi,
ik snap de laatste stap niet echt :s

maaike
1ste graad ASO-TSO-BSO - zaterdag 24 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Je kunt de noemer van (a2x6)/(a6) herschrijven als a6·1, niet waar?
En je weet ook dat (a/b)·(c/d) hetzelfde is als (a*c)/(b*d), die regel geldt ook andersom.
Dus (a2x6)/(a6·1) = (a2/a6)·(x6·1), maar da's hetzelfde als (a2/a6)·(x6).
Waarom heb ik juist die a'tjes in één breuk gezet? Omdat je dan het regeltje an/am = an-m mag toepassen, dus a2-6 en dat is a-4 maar er geldt ook dat a-p = 1/(ap), dus is a-4 = 1/(a4).

Dus hebben we (a2/a6)·(x6) omgezet in (1/a4)·x6 en je zou van x6 nog (x6)/1 kunnen maken waardoor je bovenstaande regel (a/b)·(c/d) Û (a*c)/(b*d) weer kunt toepassen en dan krijg je x6/a4.

Groetjes,

Davy.

Davy
zaterdag 24 januari 2004

©2001-2024 WisFaq