\require{AMSmath} Cyclometrische functies bereken uit het hoofdsin(bgtan15/8-bgcos7/25)tan(bgsin12/13+2bgsin4/5)bewijs"xis een element van(-1,1):cos(2bgcosx)=2x2-1 Jan de 3de graad ASO - woensdag 14 januari 2004 Antwoord Enkele tips voor de eerste oefening:sin2(x) + cos2(x) = 1sin(x) = +/- Ö(1-cos(x))cos2(x) = 1/(1 + tan2(x))sin2(x) = tan2(x)/(1+tan2(x))sin(x) = +/- tan(x)/Ö(1+tan2(x))cos(x) = +/- 1/Ö(1+tan2(x))Pas op de gegeven uitdrukking eerst de formule voor sin(a-b) toe. sin(bgtan(15/8))cos(bgcos(7/72)) - cos(bgtan(15/8))sin(bgcos(7/72) (*)Pas nu de formules van hierboven toe, bijvoorbeeldsin(bgtan(15/8)) = +/- tan(bgtan(15/8))/Ö(tan(bgtan(15/8))2+1)= +/- (15/8)/Ö((15/8)2+1)= +/- 15/17Aangezien bgtan(15/8) zeker iets is tussen -p/2 en +p/2 en de sinusfunctie in dat interval steeds positief is, moeten we het plusteken kiezen. Maak een gelijkaardige redenering voor de andere factoren die in (*) voorkomen.De andere oefeningen zijn volledig analoog (de laatste is duidelijk de eenvoudigste van de drie). cl donderdag 15 januari 2004 Re: Cyclometrische functies ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
bereken uit het hoofdsin(bgtan15/8-bgcos7/25)tan(bgsin12/13+2bgsin4/5)bewijs"xis een element van(-1,1):cos(2bgcosx)=2x2-1 Jan de 3de graad ASO - woensdag 14 januari 2004
Jan de 3de graad ASO - woensdag 14 januari 2004
Enkele tips voor de eerste oefening:sin2(x) + cos2(x) = 1sin(x) = +/- Ö(1-cos(x))cos2(x) = 1/(1 + tan2(x))sin2(x) = tan2(x)/(1+tan2(x))sin(x) = +/- tan(x)/Ö(1+tan2(x))cos(x) = +/- 1/Ö(1+tan2(x))Pas op de gegeven uitdrukking eerst de formule voor sin(a-b) toe. sin(bgtan(15/8))cos(bgcos(7/72)) - cos(bgtan(15/8))sin(bgcos(7/72) (*)Pas nu de formules van hierboven toe, bijvoorbeeldsin(bgtan(15/8)) = +/- tan(bgtan(15/8))/Ö(tan(bgtan(15/8))2+1)= +/- (15/8)/Ö((15/8)2+1)= +/- 15/17Aangezien bgtan(15/8) zeker iets is tussen -p/2 en +p/2 en de sinusfunctie in dat interval steeds positief is, moeten we het plusteken kiezen. Maak een gelijkaardige redenering voor de andere factoren die in (*) voorkomen.De andere oefeningen zijn volledig analoog (de laatste is duidelijk de eenvoudigste van de drie). cl donderdag 15 januari 2004
cl donderdag 15 januari 2004
©2001-2025 WisFaq