Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Punten roteren

Ik heb een punt a en die moet een x aantal graden met de klok mee geroteerd worden, om een punt b. het aantal graden kan tussen 0 en 360 graden liggen.

b.v:
a=5,7
b=3,4
hoek is bv 22°

hoe reken ik nu uit waar punt a' komt?
alvast bedankt.

Rob.
Ouder - maandag 12 januari 2004

Antwoord

Dit kan in de volgende stappen:
  1. schuif beide punten zodat het draaipunt de oorsprong wordt
  2. draai om de oorsprong
  3. schuif terug
In het voorbeeld:
Door te schuiven gaat punt a over in
c = [5-3, 7-4] = [2, 3] en b wordt de oorsprong
Draaien over -22° betekent vermenigvuldigen met de matrix R:
R·c = ·=

Deze weer terugschuiven geeft [5.978, 6.032].
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

groet,

Anneke
maandag 12 januari 2004

 Re: Punten roteren 

©2001-2025 WisFaq