Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Y2=Y1(x-2)

Op de TI 83 krijg ik als ik onderstaande intik:
Y1=X2-4
Y2=Y1(X-2)
Y3=Y1(X+3)

een hele andere grafiek dan op de casio, terwijl ik het precies op dezelfde manier intik.

kees
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 5 januari 2004

Antwoord

Op de TI83 krijg je waarschijnlijk het volgende te zien:

q18350img1.gif

Maar op de CASIO zie je waarschijnlijk dit:

q18350img2.gif

..en dat is natuurlijk wel een beetje vreemd! Om de TI83 hetzelfde te laten doen als de CASIO moet je bij de TI83 maar eens dit invoeren:

q18350img3.gif

Dat betekent dat de CASIO de invoer Y2=Y1(x-2) interpreteert als Y2=Y1*(x-2) en dat is niet wat de TI83 er van maakt. Bij de TI83 betekent Y1(x-2) de functiewaarde van Y1 als je als 'x-waarde' geen 'x' neemt,maar 'x-2'. De grafiek wordt dan netjes 2 naar rechts verschoven.

Maar dat wisten we toch al? Als je in het rekenscherm van de CASIO intikt Y1(2) geeft ie ook niet echt thuis...! Terwijl je bij de TI83 dan netjes de functiewaarde van Y1 bij x=2 krijgt.

WvR
maandag 5 januari 2004

 Re: Y2=Y1(x-2) 

©2001-2024 WisFaq