Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Algemene oplossing van een differentiaalvergelijking.

Hallo,

Ik heb een bergopdrachten waarvan ik de beginwaardeprobleem moet oplossen. Het zou fijn zijn als jullie er 1 zouden kunnen voordoen en dit geldt ook voor het oplossen van differentiaalvergelijking namelijk:

Los de volgende beginwaardeprobleem op:
y'-y-1 = 0
y(0) = 0

Bepaal de algemene oplossing:
y''+2y'+y = 0

Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten,
Geert

Geert
Student hbo - zaterdag 13 december 2003

Antwoord

De algemene oplossing van de differentiaalvergelijking y' = y + 1 luidt y = -1 + c.ex
Controle: y' = c.ex = y + 1.

Nu moet y(0) = 0.
Welnu: y(0) = -1 + c.e0 = -1 + c.1
Omdat dit gelijk moet zijn aan 0, weet je de waarde van c en daarmee de bedoelde speciale oplossing.

MBL
zaterdag 13 december 2003

 Re: Algemene oplossing van een differentiaalvergelijking. 

©2001-2024 WisFaq