Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 17106 

Re: Integraal van een gebroken functie

ja ik ben volledig mee, maar dan heb ik proberen verder uit te werken, maar ik kom er niet
wilt u me nog uitleggen hoe?

bedankt

maxim
3de graad ASO - zaterdag 6 december 2003

Antwoord

Je stelt (5/3)x = t, zodat dt = (5/3)x.ln(5/3)dx ofwel dt = t.ln(5/3)dx.
Hieruit haal je dx = 1/[t.ln(5/3)]dt.
De integraal verandert nu in: ò1/[t.(t+1).ln(5/3)]dt.
Het getal ln(5/3) kun je vóór het integraalteken halen, zodat je nu krijgt: 1/(ln(5/3) . ò(1/[t.(t+1)]dt

Door nu de breuk 1/[t.(t+1)] te splitsen in 1/t - 1/(t+1) krijg je nu twee eenvoudige nieuwe integralen. Je bepaalt hiervan de primitieven, vervangt t weer door (5/3)x en je bent er.

MBL
zaterdag 6 december 2003

©2001-2024 WisFaq