Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een punt op een cirkel berekenen adhv een rotatie

Gegeven:
# Middelpunt cirkel (mx,my)
# Een punt a op de cirkel gekend door de afstanden x en y tot dat punt vanuit het middelpunt (Als het middelpunt dus op (0,0) zou liggen zou a op (x,y) liggen)
# Een rotatie in graden waarbij a als 0° wordt aanzien

Vraag:
# De coordinaten van punt b dat op [rotatie]° van punt a ligt.

Dank bij voorbaat,

E Geys
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 6 december 2003

Antwoord

q17122img1.gif
stel a(xa,ya) dan is
(xa,ya)=(R cos(a), R sin(a) )

en stel b(xb,yb) dan is
(xb,yb)=(R cos(a+b), R sin(a+b) )
=(R cos(a)cos(b)-R sin(a)sin(b), R sin(a)cos(b)+sin(b)cos(a))

Hier de coördinaten van a in invullen en dan nog een kleine transformatie naar een willekeurig middelpunt. Lukt het nu?

Mvg,

Els
dinsdag 9 december 2003

 Re: Een punt op een cirkel berekenen adhv een rotatie 

©2001-2024 WisFaq