Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbekenden berekenen

De functies fa zijn gegeven door fa(x)=x3+ax2+ax+5
De lijn l: y=6x+b raakt de grafiek in punt P met xp=1
Bereken a en b

Met dit aantal onbekenden kom ik er echt niet uit o.o;

Danny
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 16 november 2003

Antwoord

Dag Danny

Misschien goed na te gaan wat je weet, of snel kunt berekenen

1) xp=1 Je kunt dus ypeenvoudig "uitrekenen" (beter gezegd uitdrukken in a )

yp=1+a+a+5 = 2a +6
2) f'(1) = 6 (de helling in het punt)

Je kunt f'(a) ook uitdrukken in a (gewoon fa differentiëren en x=1 invullen)
(Dat moet je zelf maar even doen -:)
Vervolgens kun je a uitrekenen (en dus yp) en tenslotte b

gk
zondag 16 november 2003

 Re: Onbekenden berekenen 

©2001-2024 WisFaq