Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 15207 

Re: Tweedegraads functie

Bedankt Hans, ik zie inderdaad dat xtop=1/2(s+t)
voor de hand ligt, en daar heb ik dus overheen gekeken.

Ik snap het uitgangspunt van het antwoord wel, maar je gaat er vanuit dat we hier waarden voor de nulpunten in kunnen vullen om te proberen. Dat kan helaas niet in deze specifieke situatie.
Voorwaarde voor de nulpunten in dit geval is, dat de goede punten direct uit een formule moeten rollen.

Nogmaals: we weten c, inmiddels weet ik ook zeker dat a=1.
Verder weet ik ook dat b altijd EVEN is. C is altijd oneven.
In principe weet ik x-top, want hier kan ik gehele getallen WEL proberen, rondom de Öc. Dit levert dan een mogelijke B op die: - even is en een geheel getal.
want x-top=p=-b/2a

ytop=q=ap2-2ap2+c=-ap2+c
Dus we weten nu: a,b,c, x-top, y-top

Met de formule voor de nulpunten (als de discriminant 0 want er moeten 2 snijpunten zijn) weet ik alles waar ik naar op zoek was ! Bedankt nogmaals.

david
Iets anders - vrijdag 17 oktober 2003

Antwoord

Tja, je stelt nu als eis dat a=1. Dat stond er in je vraag niet bij. Ik heb geen idee waarom dat is. Merk op dat er dus vele parabolen aan de eisen voldoen als je niet eist dat a=1. Waarom c oneven zou moeten zijn is me ook niet duidelijk (hoeft voor mij ook niet).
Gegeven c en het gegeven xtop is een van de gehele getallen die 1 of minder van Öc verschillen liggen de mogelijke b dus vast en de nulpunten dus ook.

hk
zondag 19 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq