Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraads functie


Het gaat om een tweedegraadsfunctie en deze is in een paraboolvorm mooi te zien. (Complimenten voor de software op de site op basis van een 3-punten analyse !, ik wil de asp-best hebben..)

Het probleem waar ik mee zit: Ik weet weinig over de gegeven ax2+bx+c, Ik weet de c, en dat de xTop een van de drie getallen is rondom of op de SQR van c.

Dat is het. Ik zou graag willen weten of het mogelijk is de y-coordinaat te pakken van de top want dan weten we de rest ook en of er iets te zeggen is over het bereik van deze y-top. Het gaat om een fundamenteel probleem, terwijl mijn wiskundige kennis zeer beperkt is.

Voorbeeld1 c=119, xtop= (1bit)+/-sqr(119)=8.....16 (2^2 ...2^4)

In dit geval is a=1, b=-24, c=119, top=(12,-25)

Voorbeeld2: c=253, xtop= sqr(253)=15.9+/-1 bit dus
= 2^3 ... 2^5)

oplossing: a=1, b=-34, c=253, top=(17,-36)

Ik ben zeeer benieuwd, is vast een eitje.

David, (amateur)

david
Iets anders - donderdag 16 oktober 2003

Antwoord

Met de bedoelde asp. bedoel je waarschijnlijk dit script. Dat is een Javascript. De bron kun je zo bekijken met de browser.

Bij de vergelijking y=ax2+bx+c kun je de x-coordinaat van de top vinden uit xtop=-b/2a.
Ik noem xtop voor het gemak even p (dat typt makkelijker) en ytop=q
Er geldt nu p=-b/2a =b=-2ap.
Dit invullen in y=ax2+bx+c levert
y=ax2-2apx+c.
Voor q krijgen we nu: q=ap2-2ap2+c=-ap2+c.

Het is kennelijk de bedoeling dat p en ytop geheel zijn.
Als je wilt dat q geheel is (c is kennelijk al geheel) moet je a en p zo kiezen, dat a´p2 geheel is.
Alle a-waarden die een geheel veelvoud zijn van 1/(p2) kunnen dan worden gekozen.
Als c een breuk is moet je ervoor zorgen dat q=-ap2+c geheel is.
Er geldt dan ap2=c-q. Dus a=(c-q)/p2
Door nu voor p en q gehele getallen te kiezen kun je de a-waarden waarvoor de top gehele coordinaten heeft berekenen.

Uit nadere informatie blijkt dat ook de nulpunten gehele getallen moeten zijn.
Het is dan handiger uit te gaan van deze twee nulpunten i.p.v. van c.
De nulpuntsvergelijking van een parabool is van de vorm
y=a(x-s)(x-t) met nulpunten x=s en x=t.
Uitwerken levert dan y=a(x2-(s+t)x+st)=ax2-a(s+t)x+ast.
De x-coordinaat van de top ligt midden tussen de nulpunten s en t. Dit levert xtop=1/2(s+t) en dit moet geheel zijn.
Kies dus voor s en t getallen zo, dat 1/2(s+t) geheel is. Dus s+t=even, dus s en t beide even of beide oneven.
Invullen van xtop=1/2(s+t) in y=a(x-s)(x-t) levert
y=a(1/2(s+t)-s)(1/2(s+t)-t)=1/4a(s+t-2s)(s+t-2t)=1/4a(t-s)(s-t)=-1/4a(s-t)2.
Door bij gekozen s en t en a zo te kiezen dat 1/4a(s-t)2 geheel is is ytop ook geheel.
Gemakkelijk kunnen de bijbehorende waarden van b en c in de vergelijking y=ax2+bx+c worden berekend (b=-a(s+t) en c=a´s´t.)

hk
vrijdag 17 oktober 2003

 Re: Tweedegraads functie 

©2001-2024 WisFaq