Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 15111 

Re: Basis logaritmes

Hoe kom je aan die 2?
Ik heb gekeken bij die formules en daar staat:
blog(x) = alog(x)/alog b
Wat is die a?

Horie
3de graad ASO - zondag 12 oktober 2003

Antwoord

Die 2 heb ik 'zelf' bedacht, omdat ik 4 en 8 herken als machten van 2. Logaritmen hebben natuurlijk alles met machten te maken... vandaar!

Gebruik de formule in situaties waarbij je van grondtal wilt veranderen. In dit geval is daar namelijk een goede reden voor...! Handig...!

Je kunt ook proberen te begrijpen waarom de formule geldt! Probeer eens of je deze formule zelf kan afleiden uit de definite van logaritme. Een hint?
blog x = p Û bp = x en dan links en rechts de alog nemen en je bent er al bijna.

O ja... en die a mag je dus zelf kiezen (min of meer)! 't Is maar net wat je handig vindt of kan gebruiken.

WvR
zondag 12 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq