Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Talstelsel

Vraag: in welk talstelsel geldt er 172=341?
Antwoord: 8-delig
Mijn vraag is nu hoe je dat berekent? Ik heb verschillende stelsels geprobeerd, waaronder ook een achtdelig(volgens mij 8n, ...83, 82, 81, 80) maar kom na omvorming tot een geheel verschillende oplossing. Graag wat help,
Tim

Tim
2de graad ASO - maandag 6 oktober 2003

Antwoord

Aan de cijfers (1, 7, 3, 4 en 1) kun je al zien (aan de 7 dus) dat je minstens een achttallig stelsel nodig hebt.
Je kunt gewoon gaan proberen, en 8 blijkt ook direct te kloppen:
(NB: met xy bedoel ik: getal x in het y-tallig stelsel)
178 is gelijk aan 710 + 110·810, dus 1510.
15102 = 22510
3418 = 110 + 410·810 + 310·6410 = 22510

groet,

Anneke
maandag 6 oktober 2003

 Re: Talstelsel 
Re: Talstelsel

©2001-2024 WisFaq