To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

3 x gooien met twee dobbelstenen

De opdracht van een dobbelspel is :
Gooi minder dan 6 met twee dobbelstenen.
Je mag 3 x proberen.
Welke is de kans dat deze opdracht slaagt?
Is er een formule om tot het juiste antwoord te komen?

Geert
Iets anders - donderdag 18 september 2003

Antwoord

We berekenen eerst de kans dat het lukt in een poging.

Prob[2 met 2 stenen] = 1/36 - (1,1)
Prob[3 met 2 stenen] = 2/36 - (1,2),(2,1)
Prob[4 met 2 stenen] = 3/36 - (1,3),(2,2),(3,1)
Prob[5 met 2 stenen] = 4/36 - (1,4),(2,3),(3,2),(4,1)

De kans om in een poging minder dan 6 te gooien is dus Q = 10/36. De kans om het in twee pogingen te doen is nu de kans dat het niet in de eerste poging lukt maal de kans dat het in die tweede poging wel lukt en aangezien de dobbelstenen geen geheugen hebben, bekomen we

Prob[geslaagd in juist 1 keer] = Q
Prob[geslaagd in juist 2 keer] = (1-Q)Q
Prob[geslaagd in juist 3 keer] = (1-Q)(1-Q)Q

De totale kans op het slagen van de opdracht is dus de som van deze laatste probabiliteiten

P = 3Q - 3Q2 + Q3

of, met Q=10/36,

P = 3635/5832 62%

cl
donderdag 18 september 2003

 Re: 3 x gooien met twee dobbelstenen 

©2001-2025 WisFaq