Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 14371 

Re: De primitieve bepalen van een functie met e-macht

Ja, ik wel graag weten hoe dat kan...
Bij de opdracht werd verteld dat je door de afgeleide te nemen, makkelijker de primitieve kon vinden...je krijgt dan ex + x ∙ ex...maar wat helpt dat bij het vinden van de primitieve?

RS
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 september 2003

Antwoord

Je weet dat primitiveren het omgekeerde is van differentieren.
Je bent dus op zoek naar een functie waarvan de afgeleide xex is.

Neem als eerste poging
F(x)=x.ex
Dan
F'(x)=x.ex+ex

Je wilt die extra ex kwijt.
Je weet dat de primitieve van ex ex is.

Dus nu de tweede poging:
F(x)=x.ex-ex, dan is
F'(x)=x.ex+ex-ex=x.ex
Een primitieve van x.ex is dus x.ex-ex

hk
woensdag 17 september 2003

©2001-2024 WisFaq