Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 14069 

Re: Convexe functie

Ok bedankt.. Ik bedoelde eigenlijk ook te vragen hoe 'zo'n functie eruit ziet. Volgens mij ongeveer in de vorm U = √A + √B waarbij dan geldt A + B = constant, bijvoorbeeld 5. Is dit een goede wiskundige functieomschrijving of is er een betere functieomschrijving?

D. Bru
Student universiteit - maandag 8 september 2003

Antwoord

Hoi,

Een functie f(x) in 1 variabele is convex op een bepaald interval als f(x) op elk deelinterval [x1,x2] volledig onder het lijnstuk (x1,f(x1))-(x2,f(x2)) ligt. Op Wolfram en PlanetMath vind je alternatieve definities die volgens mij gelijkwaardig zijn. Het komt erop neer dat de functie convex is als ze 'naar boven open staat'. Je kan zelf een uitbreiding bedenken voor functies in meer dan één veranderlijke...

Als f(x) twee keer afleidbaar is, dan is ze convex waar f'(x)>0.

Een gesloten curve is convex als elk lijnstuk dat 2 punten ervan verbindt, binnen de curve ligt. Dit is volgens mij de meest praktische vorm voor jouw toepassing: de niveaulijnen zullen meestal gesloten lijnen zijn.

In jouw voorbeeld met U=√A+√B en A+B=c hebben we: U=√A+√(c-A) waarbij A de onafhankelijke veranderlijke is en U de afhankelijke. Het domein is [0,c]. Op het grafiekje zie je dat de functie dus niet convex is.

q14091img1.gif

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 9 september 2003

©2001-2024 WisFaq