Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13641 

Re: Uitkomsten optellen

hallo,

sorry dat we zo lastig zijn, maar we hebben het verkeerd uitgelegd. het zit zo: met een for( lus kunnen we nu wel 60 uitkomsten van simulaties op ons scherm krijgen, maar wat wij willen is ook nog die 60 uitkomsten bij elkaar optellen. bijvoorbeeld: je gooit met een munt tot je 3 keer achter elkaar kop hebt. het aantal worpen dat je hiervoor nodig hebt, betaal je in euros. wij kunnen dus 60 keer het bedrag op ons scherm laten verschijnen, maar wij willen die 60 uitkomsten optellen. Ook hebben wij niet op henkshoekje.nl niets kunnen vinden over hoe je rekenmachine kan "zien" wanneer er in een lijst 3 nullen zijn, en hoe je de getallen na de drie nullen wist, of met dim het aantal worpen voor die drie nullen optelt.

wij hopen echt dat u ons kunt helpen, hartstikke bedankt

sjoerd
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 30 augustus 2003

Antwoord

1. Als je de getallen die je met Disp op het scherm tovert wilt optellen kun je dit als volgt doen. Je kiest een variabele om de optelling in te doen b.v. Z.
Vooraf maak je Z gelijk aan nul middels 0$\to$Z.
Op de plaats waar Disp pets_ staat schrijf je nu Z+pets_$\to$Z. Later lees je dan Z uit.

2.Je kunt individuele elementen van een lijst als volgt benaderen.
Stel L1={1,5,9,11}
L1(3) levert dan 9
Na 22$\to$L1(3) is L1 nu {1,5,22,11}

3. Je wilt van een lijst bijvoorbeeld alle elementen optellen totdat je voor de derde keer een nul tegenkomt.
Ik ga even uit van L1={1,3,5,0,6,0,5,5,0,1,1,1,6}
De uitkomst zou moeten zijn: 1+3+5+6+5+5=25

Het volgende programmaatje doet dat voor je:
:0$\to$T (een tellertje om het aantal 0'en bij te houden)
:0$\to$S (hierin tel ik de getallen op)
:1$\to$I (we beginnen bij het eerste element)
:While T$<$3 and I$\leq$dim(L1) (while lus: stoppen na drie 0'en en niet voorbij het eind van de lus gaan)
:S+L1(I)$\to$S
:If L1(I)=0: T+1$\to$T (als L1(I) nul is de teller ophogen)
:I+1$\to$I (volgende element)
:End
:Disp S

Dit programma maakt dus gebruik van een zogenaamde While lus. Deze is handig als je acties moet ondernemen zolang een bepaalde voorwaarde waar is.
Opmerking:
In feite berekent het programma: 1+3+5+0+6+0+5+5+0=25.
Daar moet je wel even op bedacht zijn in andere gevallen, als het niet om nullen gaat!

hk
zaterdag 30 augustus 2003

 Re: Re: Uitkomsten optellen 
 Re: Re: Uitkomsten optellen 
 Re: Re: Uitkomsten optellen 

©2001-2024 WisFaq