\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 13806 Re: Raaklijn aan parabool Hallo Koen, zover was ik ook al, maar nu de uitwerking nog. roelof Iets anders - woensdag 27 augustus 2003 Antwoord Blijkbaar was je nog niet zover... Aangezien er een fout in zat. Je schreef: y=a+(-3-a) , waar is de x gebleven?Het moet dus zijn: y=ax-a-3 waarin a de gezochte richtingscoeffient is. Invullen in de parabool levert (snijpunten zoeken):x2 = 8ax-8a-24=x2-8ax+(8a+24)=0D=64a2-4(8a+24):=0 (D=0 => één snijpunt=> raaklijn)=2a2-a-3 = 0Dit is een tweede graad, met abc-formule op te lossena1=-1a2=3/2Dit zijn de twee richtingscoefficienten. Dus er zijn vanuit dat punt twee raaklijnen.y=3/2 x-9/2eny=-x-2(dit vind je door de a-waarden in de vgl van de raaklijn (y=ax-a-3) te substitueren.)Hier een figuur:Nu moet het toch duidelijk zijn...hoop ik Koen Mahieu km woensdag 27 augustus 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo Koen, zover was ik ook al, maar nu de uitwerking nog. roelof Iets anders - woensdag 27 augustus 2003
roelof Iets anders - woensdag 27 augustus 2003
Blijkbaar was je nog niet zover... Aangezien er een fout in zat. Je schreef: y=a+(-3-a) , waar is de x gebleven?Het moet dus zijn: y=ax-a-3 waarin a de gezochte richtingscoeffient is. Invullen in de parabool levert (snijpunten zoeken):x2 = 8ax-8a-24=x2-8ax+(8a+24)=0D=64a2-4(8a+24):=0 (D=0 => één snijpunt=> raaklijn)=2a2-a-3 = 0Dit is een tweede graad, met abc-formule op te lossena1=-1a2=3/2Dit zijn de twee richtingscoefficienten. Dus er zijn vanuit dat punt twee raaklijnen.y=3/2 x-9/2eny=-x-2(dit vind je door de a-waarden in de vgl van de raaklijn (y=ax-a-3) te substitueren.)Hier een figuur:Nu moet het toch duidelijk zijn...hoop ik Koen Mahieu km woensdag 27 augustus 2003
km woensdag 27 augustus 2003
©2001-2024 WisFaq