Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn aan parabool

ik heb een parabool met vgl. x2=8y
bepaal de vgl. van de raaklijnen vanuit punt (1,-3).
ik heb geprobeerd om y=a+(-3-a) in te vullen in de vgl. van de parabool en dan D=0. Maar ik kom hier niet mee uit.
Wilt u deze eens voor mij uitwerken?
Alvast bedankt.

roelof
Iets anders - woensdag 27 augustus 2003

Antwoord

Een vergelijking van een rechte (in dit geval een raaklijn) vergt een punt en een richtingscoefficient.
Het punt heb je al.
Dus de vgl ziet er al zo uit:

y-y0=m(x-x0)
=
y+3=m(x-1)
=
y=mx-m-3

Dit vul je in in je vgl van je parabool. En dan pas je de truck met D=0 toe. Zo zou het wel moeten lukken.

Groet,

Koen Mahieu

km
woensdag 27 augustus 2003

 Re: Raaklijn aan parabool 

©2001-2024 WisFaq