Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13797 

Re: Re: Kansberekenen

Hej ik heb gedaan wat je had geschreven, ik heb 10x uitgevoerd van 5 leerlingen, maar ze zitten allemaal rond de 11 nullen en het hoogste is 23, maar dat is ook maar een keer gebeurd, dus de kans daarop is dan toch 0% Lijkt me een beetje raar, doe ik het wel goed dan? (heb gewoon weer randint(0,3,50)-L1 gedaan en daarna weer sum(L1=0) en dan gekeken wat er uit kwam)

Inge
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 augustus 2003

Antwoord

Beste Inge,

Je hebt niks verkeerd gedaan. Ik zal de kans voor je berekenen m.b.v. binomiaal verdeling.
Er moeten minstens 32 vragen correct beantwoord worden, van de 50. De kans dat één vraag correct wordt beantwoord is telkens 0,25.
Noem gebeurtenis B = aantal correct antwoorden.
P(B 32 | n = 50 p = 0,25) = 1 - P(B 31)
= 1 - 0,9999999933 0

Dit laatste kun je berekenen door binomcdf(50,0.25,31) in te tikken. Je moet het schrijven in de vorm van , vandaar dat ik de complementregel heb gebruikt.

Maar ga eens bij jezelf na, je krijgt 50 vierkeuzevragen, daarvan vul je alles op de gok in. De leraar/lerares is streng, want je hebt al een 0 als je 40 vragen fout hebt (en toch 10 correct hebt beantwoord). Je hebt bij elke vraag al maar een kans van 1/4 om die correct te beantwoorden. Laat staan dat 't je lukt om minimaal 32 correcte antwoorden in te vullen! Daarop is de kans vrijwel nihil. En daarom is de simulatie een goede weerspiegeling van de theoretische kans.

Snap je 't nu wat beter?

Groetjes,

Davy.

Davy
dinsdag 26 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq