Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13611 

Re: Berekening van rente, looptijd en totaal bedrag

in mijn formule

e = ((1 + (R / 100)) ^ (1 / 12) - 1)
M = T / ((1 - ((1 + e) ^ -(L))) / e)


zijn R,T en L gegeven en bereken ik M (e is alleen een hulpformule die in de formule M = ... te integreren is.
Mijn vraag is op basis van bovenstaande formule om het volgende te formuleren :

R = (als T,L,M bekend zijn)
T = (als R,L,M bekend zijn)
L = (als R,T,M bekend zijn)


Ik hoop dat nu duidelijk is wat ik bedoel

Paul O
Iets anders - woensdag 20 augustus 2003

Antwoord

1) R vereist de waarde van e, maar die kan alleen op numerieke wijze worden bepaald uit de vergelijking voor M.

2) Uit R volgt e volgens de eerste vergelijking, zodat T gewoon gegeven wordt door kruisvermenigvuldiging van de tweede vergelijking [T=M.((1-...)]

3) Inversie van de tweede vergelijking geeft

L = ln(M/(M-Te)) / ln(1+e)

waarbij de waarde van e weer uit de eerste vergelijking komt.

cl
woensdag 20 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq