Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13521 

Re: Re: Welke verdeling?

Beste Jan,

Ik wil de schaalscores van een individuele manager kunnen vergelijken met de gemiddelde score per schaal van de referentiegroep (N=1700). De vragen en de antwoordmogelijkheden uit dit voorbeeld zijn:
1 mijn huidige functie biedt goede mogelijkheden tot promotie
2 aan loopbaanbegeleiding wordt voldoende aandacht besteed
3 bij de organisatie waar ik werk zijn voldoende mogelijkheden om binnen mijn functie te groeien
4 in mijn werksituatie wordt voldoende aandacht besteed aan mogelijkheden om door te stromen naar een andere werkplek of functie

De antwoordcategorieen zijn 1 (helemaal niet van toepassing), 2 (niet zo van toepassing), 3 (enigszins van toepassing) en 4 (helemaal van toepassing).

Dit wordt gehercodeerd naar resp. 0,1,2,3 en vervolgens bewerkt zoals eerder beschreven.

Groeten Petra

Petra
Iets anders - dinsdag 19 augustus 2003

Antwoord

In dat geval mag je het gemiddelde van die scores uit de referentiegroep als normaal verdeeld beschouwen. En kun je dus een betrouwbaarheidsinterval voor gemiddelden maken.
Statistisch gezien mag dat allemaal best. De vraag is echter of je er wat mee opschiet. Dat betrouwbaarheidsinterval voor die gemiddelde score zal namelijk zeer smal worden. Dat komt omdat de standaarddeviatie per definitie klein is en de referentiegroep in omvang erg groot is. In tegenstelling tot dit gegeven is de individuele score van een manager op een schaal van 0 tot 12 (totaal) en gehercodeerd van 0 tot 1 met stappen van 1/12. Discreet dus. Verbaas je niet als straks zal blijken dat ALLE managers zo een significante afwijking krijgen van het gemiddelde. Het gemiddelde is dus statistisch wel een goede maat om significante verschillen aan te tonen maar gaat hier naar alle waarschijnlijkheid niet werken.

Kan er nog iets anders ?? Dat kan wel maar je moet je dan gaan baseren op een WILLEKEURIGE 'niet statistische' norm. Je zou kunnen kijken in de referentiegroep naar het onderste 10% percentiel en het bovenste 10% pecentiel. Wanneer een manager onder deze bijbehorende ondergrens cq boven de bovengrens valt dan kun je dit zien als bijzonder. Misschien kun je overigens beter aan beide kanten 5% nemen. Daar moet je het maar eens over hebben.

Een extra probleem is dat een lage score op een item gecompenseerd kan worden door een hoge score op een ander item. Daar ben ik op voorhand nooit zo gelukkig mee, maar goed dat lossen we nu niet meer op.

Ik hoop dat je hier verder mee kunt.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
dinsdag 19 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq