Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13428 

Re: Re: Parameter waarden bepalen

Ja u heeft gelijk ,ik bedoelde vraag C, hoe komt u dan aan p=e ?

Zafarp
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 13 augustus 2003

Antwoord

De afgeleide van fp(x) is 2p/x-2x. Die wordt nul voor x=Öp. De waarde die de functie in dat punt aanneemt is dus

fp(Öp)
= 2p ln(Öp) - (Öp)2
= p ln(p) - p (want p0 dus (Öp)2=p)

Wil de functie raken aan de x-as, moet de functie waarde in het raakpunt dus ook gelijk zijn aan nul. p is niet nul dus p kunnen we schrappen. Er blijft over dat ln(p) - 1 = 0, dus ln(p)=1 dus p=e.

cl
woensdag 13 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq