Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13088 

Re: Vergelijking

o.k. tot zover begrijp ik het nu maar nu
2x + 5y = 26
x + 5y = 23

Sorry maar ik probeer m`n wiskunde op te halen heb het na school nooit gebruikt 14 jaar terug!

Andre
Ouder - zaterdag 12 juli 2003

Antwoord

Hallo,
Zelfde systeem:
Haal y uit de eerste en plaats hem in de tweede...
(om het eenvoudig te houden kan je nu met 5y werken ipv y)
Uit de eerste regel halen we:
5y = 26 - 2x
Invullen in de 2e geeft:
x + 26 - 2x = 23
-x = 23 - 26
x = 3
Waaruit onmiddelijk volgt dat 5y = 20 zodat y = 4
Oplossing:
x = 3
y = 4
een andere methode is: de ene vergelijking van de andere aftrekken.
2x + 5y = 26
x + 5y = 23
------------
x + 0 = 3

x = 3
y = 4

Deze 2e methode geeft meestal sneller de uitkomst.
Voor nog meer duidelijkheid zou ik een ander beantwoorder nemen, ik vertrek morgen op reis ;)
Mvg,
Koen

Koen
zaterdag 12 juli 2003

©2001-2024 WisFaq