Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking

Het is voor mij al erg lang geleden maar hoe los ik het volgende op:

x + 2y = 7
3x - 2y = 13

Geef x en y?
Zou U a.u.b een complete uitleg willen geven van iedere stap zodat ik er weer wat van leer

Hartelijk dank
Andre

Andre
Ouder - zaterdag 12 juli 2003

Antwoord

Hallo,

In de eerste regel staat:
x + 2y = 7
we trekken links en rechts 'x' af:
2y = 7 - x
we delen beide leden door 2:
y = (7-x)/2
Nu bekijken we de tweede regel:
3x - 2y = 13
We hebben uit de eerste regel net y gefilterd en die gaan we nu gebruiken in de tweede regel.
Dus we krijgen:
3x - 2·(7-x)/2 = 13
Uitwerken geeft:
3x - 7 + x = 13
4x -7 = 13
links en rechts 7 optellen:
4x = 20
delen door 4
x = 5
Nu y nog bepalen:
Vullen we x in in de eerste regel krijgen we:
5 + 2y = 7
2y = 2
y = 2/2 = 1
of we vullen in de tweede regel in:
3·5 - 2y = 13
-2y = -2
y = 1
Oplossing =
x = 5
y = 1

Koen
zaterdag 12 juli 2003

 Re: Vergelijking 

©2001-2024 WisFaq