Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re: Steekproefgrootte

Ja sorry, daar ben ik weer. Ik heb bij de faq's gekeken, maar kom er niet uit. Ik heb gekeken naar de vraag van Patricia (27-5-2003), omdat deze veel overeenkomsten heeft met mijn vraag. Wanneer ik de berekening van situatie 2 uitreken (met in het achterhoofd een n van 1067,11, omdat deze in situatie 1 werd gegeven. In situatie 1 is p = 50 ingevuld, omdat dat nu eenmaal de waarde is waarbij de afwijking het grootst is. Ik ben ervan uitgegaan dat deze p = 50 ook voor mij van toepassing is???). Als ik vervolgens situatie 2 baseer op mijn populatie (= 100), dan kom ik uit op 91,51%. Dat wil dus zeggen dat ik 91 vragenlijsten moet terugkrijgen, wanneer ik er 100 verstuur. Dat lijkt me een beetje veel eerlijk gezegd. Wat doe ik verkeerd???

Ik heb ook situatie 4 berekent, op het moment dat ik 50 van de 100 vragenlijsten terugkrijg. Ik kwam tot het antwoord: 9,83. Dat betekent dus dat (met 95% betrouwbaarheid) mijn schatting maximaal 9,83% zal afwijken van het werkelijke percentage in de populatie???

Statistiek is niet mijn beste vak (zoals jullie wel merken), dus kunnen jullie me alsjeblieft helpen, want ik kom nie verder zo. Het gaat er dus om dat ik een groep van 100 mensen aan wil schrijven, en uitspraken wil doen op basis van 95% betrouwbaarheid. Van hoeveel van die 100 moet ik vragenlijsten terugkrijgen? Hoe bereken ik dat? Vervolgens wil ik de nauwkeurigheid berekenen achteraf (dus als ik bv. 50 van de 100 lijsten terukrijg)? Hoe bereken ik dat? Tenslotte wil ik weten of de berekeningen heel anders worden op het moment dat ik een populatie van 50 in plaats van 100 mensen heb (dus ik stuur de vargenlijst niet naar 100, maar naar 50 mensen)?

Mijn dank is nie in woorden uit te drukken, als jullie me zouden kunnen helpen....

Lennart

Lennar
Student universiteit - dinsdag 8 juli 2003

Antwoord

Als die organisatie uit 130 mensen bestaat waarom schrijf je ze dan niet alle 130 aan ?? Die 30 meer maakt dan ook niet uit. 95% betrouwbaartheid en 5% onnauwkeurigheid geeft een steekproefgrootte van 384
Los namelijk op 1,96·Ö{50·50/n}=5. Zoals je ziet heb je hier weer die 50 in de formule, dit geeft het meest ongunstige geval weer.
Natuurlijk lukt een steekproef van 384 nooit. Je moet hierop een eindige populatiecorrectiefactor toepassen van N/(n+N-1) = 130/(130+384-1) = 0,2534.
Dus heb je nodig 384·0,2534 = 98 respons. Ook als je 100 enquetes uitzet. Dat zal je uiteindelijk wellicht niet redden. Kijk daarom achteraf nog even bij de (zelfde) faq wat daarvan de consequentie is. (dat is die 9,83. Overigens moet daar volgens mij 8,59 uitkomen).

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 9 juli 2003

 Re: Re: Steekproefgrootte 

©2001-2024 WisFaq